Het Hart van start: delen en inspireren

Een netwerk om elkaar te inspireren en info te delen. Dat is hoe Het Hart de komende maanden zou mogen uitgroeien, zo vonden ruim vijftig deelnemers van de startavond van Het Hart, het transitienetwerk voor de regio Roeselare-Tielt.

Aan de slag

We kregen een hartelijke uitleg over transitie door Stefaan Segaert en luisterden naar hoopvolle verhalen: Cohousing Tielt, Letsen in Roeselare, energieke kachels, veilig naar school fietsen en senioren die elkaar een warm bezoekje brengen. Daarna gingen we concreet aan de slag rond het transitienetwerk: wat kan je aanbrengen, wat verwacht je van het netwerk, wat zou je opnemen in het netwerk, wat heeft deze regio nodig?

Ideeën voor de regio

2015-06-10 19.37.45Op de brainstorm voor ideeën voor de regio Roeselare-Tielt kwamen heel wat leuke reacties: een alternatieve munt, dag van de buren, speelstraten, buitenspeeldagen, alternatief vervoer zoals watertaxi’s en fietspoolen, samenwerken met vrijwilligers voor kinderopvang, flexibele ruimtes om te experimenteren, fietskeuken, textielatelier, een repair café,… Telkens ideeën waarbij eigen kracht, samenwerken, delen en vrijwilligerswerk vanuit goesting centrale elementen zijn.

Een netwerk dat verbindt

De deelnemers waren duidelijk over de rol van het netwerk. “Weten wat er leeft”, zei één van de mensen. Het gevoel leeft dat in de regio heel wat kleine initiatieven zijn opgestart, maar dat het moeilijk is het overzicht te krijgen. Het netwerk kan er tenminste al voor zorgen dat initiatieven meer kenbaar worden gemaakt, ook buiten de eigen kring.

Daarnaast zou het netwerk die vele initiatieven kunnen verbinden: door communicatie, maar ook door mensen samen te brengen op evenementen of online fora, door formules te maken waarbij initiatieven elkaar inspireren. Informeren, inspireren en verbinden dus. Onze humus is de activiteiten en partners uit de streek. We treden niet in de plaats van, maar we proberen hen te ondersteunen door een netwerk te maken.

Draagvlak verbreden en meningsverschil

2015-06-10 20.31.25Voor een aantal deelnemers mag het daar niet bij blijven en mag de ambitie steviger zijn: het draagvlak voor duurzame alternatieven ook verbreden en misschien zelfs ook het beleid beïnvloeden. “Het is goed om gelijkgezinden te verzamelen, maar we moeten ook sectoren en groepen kunnen overstijgen. En er mag ook plaats zijn voor discussie, debat en meningsverschil.”

Communicatie

We communiceren tot nu toe voornamelijk via digitale middelen, maar we hebben wel degelijk genoteerd dat we via gesprek, dialoog en ontmoeting ons netwerk opbouwen. Maar voorlopig kan je al hier terecht:

Op de kalender:

Maak mee de transitiekaart

Op de transitiekaart Roeselare-Tielt verzamelen we initiatieven en organisaties die werken rond duurzame alternatieven. Help mee de kaart aanvullen door het formuliertje in te vullen: hethart.be/transitiekaart/

Zin om te helpen trekken?

2015-06-10 19.50.35Op vandaag wordt het netwerk getrokken door een groepje enthousiastelingen uit verschillende organisaties.

Wil jij mee helpen nadenken over wat het netwerk kan doen en hoe we dit in de praktijk brengen? Laat het weten via de Facebookgroep. We vergaderen ongeveer maandelijks, maar ook dat staat open voor verbetering en verandering!

Powerpoints startavond: